Jag funderar på att skaffa en stenbänkskiva till köket, men jag är lite orolig för underhållet. Vissa säger att det är lätt som en plätt, medan andra menar att man måste vara superförsiktig med spill och att vissa material måste impregneras hela tiden. Jag vill inte ha en bänkskiva som blir fläckig eller sliten snabbt, men jag vill heller inte behöva behandla den var och varannan vecka. Hur mycket skötsel krävs egentligen?
top of page
bottom of page
Jag tror folk överdriver underhållet en del. Jag har granit och har aldrig upplevt det som jobbigt. Visst, jag impregnerar den en gång om året, men det tar typ fem minuter. Och fläckar? Det är bara att torka upp direkt, så är det lugnt. Vill man ha en snygg stenbänkskiva får man lägga lite kärlek på den – det är ändå en investering för många år framöver. Men om du vill ha en yta du kan misshandla hur som helst, kanske sten inte är rätt val.
Det beror helt på vilket material du väljer! Jag har kvarts, och det kräver i princip noll underhåll – bara att torka av med en trasa. Marmor däremot? Min kompis har det, och hon stressar varje gång någon ställer ett vinglas på bänken. Granit ligger någonstans mittemellan, men behöver fortfarande impregneras då och då. Så om du vill ha det enkelt, välj kvarts. Kolla in Bänskskiva kök & badrum för att se vad som passar dig bäst.