Hej alla! Jag undrar hur ofta ni använder matpåsar i vardagen? Själv tycker jag att de är väldigt praktiska för att förvara mat och hålla den fräsch längre, men jag försöker också tänka på miljön och minska min plastanvändning. Har ni några tips på hur man kan använda dem på ett mer hållbart sätt? Kanske finns det smarta alternativ till engångspåsar som fungerar lika bra? Hur gör ni för att organisera era matrester och hålla ordning i kylskåpet? Skulle gärna höra era tankar och erfarenheter!
top of page
bottom of page
Hej! Ja, jag använder faktiskt matpåsar www.matkasselistan.se ganska ofta, speciellt när jag fryser in mat eller om jag ska ta med mig lunch till jobbet. De är så smidiga för att hålla maten fräsch och för att undvika spill. Men jag försöker också minska plastanvändningen, så jag har börjat investera i återanvändbara påsar. Det finns många bra alternativ i silikon eller tyg som man kan diska och använda om och om igen. När det gäller förvaring hemma använder jag dem mest för att frysa in överbliven mat eller för att förbereda matlådor. Det känns bra att kunna använda en påse flera gånger istället för att slänga den efter en användning. En annan sak jag har börjat göra är att portionera maten innan jag fryser in den, så att jag bara behöver ta ut en lagom mängd när det är dags att äta. På så sätt slipper jag frysa in stora mängder som jag sedan måste tina upp och kanske inte äta upp direkt. Har du testat återanvändbara påsar? Jag tycker att de funkar riktigt bra och håller mycket längre än vanliga plastpåsar. Förutom det är de också lättare att rengöra än jag först trodde, så det är verkligen en win-win!
"Jag håller med! Matpåsar är verkligen praktiska för många olika ändamål. Jag använder dem ofta för att förvara överblivna grönsaker, frukt eller matlådor i kylskåpet. Men som du nämnde, det känns viktigt att tänka på hur vi kan minska plastanvändningen. Jag har faktiskt börjat använda återanvändbara bivaxdukar och glasbehållare för förvaring av vissa typer av mat. Bivaxdukarna är fantastiska för att slå in smörgåsar eller täcka skålar, och de kan användas om och om igen. Glasbehållare är lite klumpigare men fungerar bra för större mängder mat eller mat som kan läcka.
När det gäller matpåsar har jag dock fortfarande några plastpåsar kvar, men jag försöker använda dem flera gånger innan jag slänger dem. Ett annat tips är att försöka tvätta och återanvända dem så mycket som möjligt. Vissa typer av plastpåsar är starkare och håller längre, vilket gör det möjligt att använda dem om och om igen. På det sättet minskar jag antalet påsar jag använder och kastar. Jag tycker att det är en bra balans mellan bekvämlighet och hållbarhet. Vad brukar ni förvara i era matpåsar? Har ni några favorittips på hur man kan hålla maten fräsch längre i kylskåpet eller frysen?"